11 lutego 2011

Wegetarianizm - dieta bezmięsna.

Dlaczego wegetarianizm? Powody są różne - dla jednych etyczne, dla drugich zdrowotne a jeszcze dla innych religijne. Ludzie zostają wegetarianami, by się lepiej czuć, wygladać, mieć lepsze wyniki sportowe, aż wreszcie by mieć czyste sumienie. Niektórzy decydują się na wegetarianizm tak po prostu, aby sprawdzić jak to jest. W każdym razie, warto się nad wegetarianizmem głębiej zastanowić, choćby dlatego że wielu lekarzy i naukowców i dietetyków twierdzi, że spożywanie mięsa wcale nie jest zdrowe.


Zwykle dieta wegetariańska nie zawiera mięsa, a wielu wegetarian nie spożywa także innych substancji pochodzenia zwierzęcego, miedzy innymi żelatyny, podpuszczki czy tłuszczów zwierzęcych: nie jedzą nabiału, miodu i jaj oraz preferują produkty nieprzetworzone przemysłowo.
 

 Zdaniem jednej z brytyjskiej organizacji Vegetarian, weganie którzy spożywają róznorodne niskotłuszczowe posiłki są zdrowsi niż mięsożercy. Według Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem, przeprowadzone w nim wyniki wykazały że wegetarianie mają silniejszy system odpornościowy niż mięsożercy, natomiast według amerykańskiej organizacji PETA, jedzenie mięsa wiąże się z różnego rodzaju chorobami jak: cukrzyca, zapalenie stawów, osteoporoza, choroby układu krążenia, otyłość i astma. Zaś z drugiej strony pogląd powszechny mówi że dieta bezmięsna może spowodować  niedokrwistość czy krzywicę i na pewno jest niewłaściwa dla dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących piersią. Wiekszy procent lekarzy radzi, by, rezygnując z jedzenia mięsa zwrócić uwagę i szczególnie dobrać dietę aby była dobrze zbilansowana i okresowo robić badania krwi, tj, morfologię, oraz badania na zawrtość witaminy B12 której brakuje w produktach roślkinnych. Co jeść  by w pełni skorzystać z diety wegetariańskiej?

Aby dobrze skorzystać z pozytywów tej diety jest źródło białka, oprócz produktów mlecznych są soja (kotlety sojowe), fasola, soczewica, groch (rośliny strączkowe). Nie należy zapominać o potrawach z ryżu, różnego rodzaju kaszy i makaronów. Ważnym elementem jest żelazo które znajduje się w zielonych warzywach liściastych, tofu i soczewicy. Zawiera je również chleb pełnoziarnisty, nasiona dyni i słonecznika, orzechy i suszone owoce, natomiast produkty zawierające źródło wapnia i cynku to: ziarna sezamu, szpinak ,brokuły, migdały, pomidory,orzechy i pieczarki. Ogólnie większa ilość witami znajduje się w warzywach i owocach.
Dobrym pomysłem jest zainteresować i korzystać kuchniami z różnych stron świata. Duża ilość wegetarian korzysta z kuchni indyjskiej, która jest bogata w ziarna i fasolę, oferująca, poza powszechnie znanym curry, wiele różnych i ciekawych dań podawanych na ciepło i zimno.

Liczba wegetarian stale rośnie a w Europie jest ich najwięcej. W większośći krajów zachodnich i w Polsce można bez problemu dostać wegetariańskie produkty, a coraz więcej firm umieszcza na etykietach informacje czy ich wyroby sa odpowiednie dla ludzi niejedzących mięsa. Wegetarianizm przestaje być traktowany jako dziwactwo i fanaberia, dlatego też można przekonać się na własnej skórze, czy rzeczywiśćie po kilku tygodniach rozsadnej mięsnej abstynencji można poczuć sie lepiej na ciele i duchu.
Pamietaj że dieta wegetariańska jest dobra ale stosowana z głową!

również
Dieta, Zdrowie, Dieta Montignaca..

1 komentarz:

  1. CHLEB typu KR-IRL. Dodajemy: OTRĘBY PSZENNE, antycukrzycowy.
    1A. TEMAT.
    Przepis: uzupełniony i ZAKTUALIZOWANY.

    MOTTO: Otyłość, Cukrzyca typu 2. Dla tych chorób to skuteczny żywieniowy przełom. *

    OTRĘBY PSZENNE STABILIZUJĄ POZIOM CUKRU WE KRWI, W SYTUACJI:
    Gdy organizm odzyskuje tzw. GLUKOZĘ naturalną z kaszy i ryżu. Proces odzysku glukozy wydłuża się zapewniając człowiekowi kilkugodzinne uczucie sytości. Dla otyłości i cukrzycy typu 2, to skuteczny prozdrowotny wynik.

    CHLEB TYPU KR-IRL (Z OTRĘBAMI) POWODUJE:
    Iż dolegliwość o nazwie zaparcia staje się zapomnianym terminem historycznym. Wzdęcia tj. pęcznienie błonnika odbywają się w garnku, a nie w naszych jelitach. Wobec tego eliminujemy również i tą przykrą dolegliwość finalnie.

    CHLEB Z WYMIENIONYCH SKŁADNIKÓW, TO OBECNIE JEDEN Z NAJZDROWSZYCH:
    I najbardziej pożądanych produktów żywieniowych dla człowieka. W diecie sportowców to podstawowy element energetyczny. Całodzienne wyżywienie, co oczywiste planujemy w oparciu o CHLEB typu KR-IRL oraz produkty z tabel tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu. Realizujemy wówczas tzw. ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW !! *

    KONKLUZJA finalna:
    Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

    ZOBACZ TEŻ:
    Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
    ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

    1A. TEMAT.
    ENGLISH VERSION_______: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

    OdpowiedzUsuń

Lineye.pl