26 marca 2011

Omega - 3, kwasy tłuszczowe w naszym organizmie.

kapsułki omega-3
 Nie wszystkie tłuszcze nam szkodzą . Znajdowane głównie w rybach kwasy tłuszczowe omega 3 - ogólna nazwa grupy wielonienasaconych kwasów tłuszczowych, do których należą kwasy eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy i alfa - linolenowy - odkrywają kluczową rolę w wielu ważnych procesach w organizmie od kontrolowania krzepliwości i ciśnienia krwi po zmniejszanie stanu zapalnego.

 Gdy naukowcy zwrócili uwagę, że Eskimosi rzadko cierpią na reumatoidalne zapalenie stawów i chorobę serca, chociaż ich dieta jest jest wyjątkowo oleista  (stanowi mieszankę oleju ryb, fok i wielorybów), zaczęli przypatrywać się kwasom tłuszczowym omega - 3. Lekarze szybko zauważyli, że ta klasa tłuszczów jest istotna dla zachowania dobrego zdrowia. 

 Choroba serca jest jedną z głównych przyczyn umieralności dorosłych. Większość zawałów serca występuje, gdy w tętnicach tworzą się złogi miażdżycowe, blokujące dopływ krwi i tlenu do serca. Badania wykazały, że dieta zasobna w kwasy tłuszczowe omega - 3 może zmniejszyć ryzyko zawału serca a także udaru mózgu. W jaki sposób kwasy omega - 3 pomagają?
  • Obniżają ciśnienie krwi poprzez ograniczenie produkcji prostaglandyn, leukotrienów i tromboksanu - substancji odpowiedzialnych w organizmie za zwężanie się naczyń krwionośnych.
  • Pod ich wpływem komórkowate struktury krwi zwane płytkami krwi mają mniejszą tendencję do tworzenia zakrzepów.
  • Zmniejszają poziom trójglicerydów, tłuszczów we krwi związanych z cholesterolem, które maja wpływ na chorobę serca.
  • Łagodzą stan zapalny w tętnicach i wydaje się, że również wzmacniają pracę serca.
 Kwasy tłuszczowe omega - 3 odgrywają ważną rolę w profilaktyce, są także cennym środkiem leczniczym dla ludzi już dotkniętych chorobą serca. Przyjmowane w dużych ilościach zapobiegają nawrotowi zwężenia tętnic, tak zwanej reobliteracji, do której często dochodzi po tym, gdy chory przejdzie angioplastykę w celu poszerzenia lub wręcz otwarcia zablokowanego naczynia tętniczego odżywiającego serce. Jeśli cierpisz już na chorobę serca lub chcesz mieć pewność, że na nią nie zapadniesz, zgodnie z zaleceniem lekarzy powinieneś w każdym tygodniu jeść tłuste ryby, zasobne w kwasy tłuszczowe omega - 3. Należą do nich łosoś, makrela i świeży tuńczyk (ale nie z puszki, ponieważ jego olej rozkłada się podczas przetwarzania), świeże lub puszkowane sardynki. Zdaniem Instytutu Zdrowia i Żywienia można bezpiecznie jeść tłuste ryby: do 4 razy w tygodniu w przypadku mężczyzn i kobiet, którzy ukończyli wiek rozrodczy; 2 porcje tygodniowo dla dziewcząt i kobiet w wieku rozrodczym. Radzi się, by dzieci poniżej 16 roku życia i kobiety w wieku rozrodczym zrezygnowały z marlina, rekina, i miecznika, ponieważ w tłuszczu dużych drapieżników kumulują się w wysokim stężeniu szkodliwe zanieczyszcenia. Jeśli nie lubisz ryb, przyjmuj kapsułki z rybim olejem.

 Ponieważ kwasy tłuszczowe omega - 3 ograniczają prozapalne działanie takich substancji, jak prostaglandyny, są bardzo dobre dla ludzi cierpiących na ból i sztywność stawów, wywołane przez reumatoidalne zapalenie stawów. Działają tak skutecznie, że osoby, które są zależne od aspiryny lub innych przeciwzapalnych środków przeciwbólowych, często mogą zmniejszyć ich dawkę, gdy zaczną przyjmować suplementy z olejem ryb. To, co jest dobre dla stawów, wydaje się korzystne także dla kości, szczególnie u kobiet w okresie postmenopauzy, które albo mają osteoporozę, albo są nią zagrożone. Pewne badania wykazały, że u kobiet, którym podawano kwasy tłuszczowe omega - 3 przez 18 miesięcy, stwierdzono utrzymywanie sie prawidłowej gęstości kości i mniej złamań niż u tych, które ich nie przyjmowały. 

 Badania dowodzą, że kwasy tłuszczowe omega - 3 pomagają:
  • Zmniejszyć ból brzucha. Badania osób z chorobą Crohna, bolesnym rodzajem zapalenia jelit, wykazały, że u 69 procent chorych, przyjmujących suplementy z olejem ryb nie wystąpiły objawy w przeciwieństwie do 28 procent w grupie tych, którzy nie stosowali oleju rybiego.
  • Poprawić stan zdrowia psychicznego. Niektórzy naukowcy przypuszczają, że zwiększająca się zapadolność na depresję jest częściowo efektem spadku spożycia ryb. Niski poziom kwasów tłuszczowych omega - 3 może być przyczyną osłabienia błon komórkowych i produkcji pewnych neuroprzekaźników w mózgu. Kiedy badacze przyjrzeli się 44 osobom z dwubiegunowym zaburzeniem (tak zwaną psychozą maniakalno - depresyjną), odkryli, że u blisko 2/3 nastąpiła poprawa, gdy podawano im olej ryb.
  • Opanować toczeń. Choroba ta wydaje się zmniejszać nasilenie u osób, które przyjmują suplementy z olejem z ryb. Dzieje się tak dzięki komponenecie przeciwzapalnej kwasów tłuszczowych omega - 3, a także hamowaniu przez nie układu immunologicznego przed nadmiernym reagowaniem, co jest podłożem tej choroby.
  • Złagodzić bóle menstruacyjune. Kobiety przyjmujące kwasy tłuszczowe omega - 3 odczuwają słabsze skurcze podczas miesiączki, prawdopodobnie przez obniżenie poziomu prostaglandyn, związków chemicznych, które zwiększają skurcze i dyskomfort.
  • Przypuszczalnie zapobiegać nowotworowi. Wydaje się, że oleje z ryb mogą pomóc w profilaktyce raka piersi i okrężnicy.
 Kwasy tłuszczowe omega - 3 z innych źródeł nie przynoszą takich korzyści, jak te znajdowane w oleju z ryb i z wątroby dorsza.
  • Suplementy z olejem z ryb zawsze przechowuj w lodówce.
  • Zalecana dawka suplemantów z olejem z ryb  wynosi od 3000 do 5000 miligramów dziennie. Możesz uniknąć efektów ubocznych - wzdęcia, biegunki czy lekko rybnego zapachu ciała, jeżeli podzielisz tę dawkę na 2 - 3 mniejsze przyjmowane w ciągu dnia. Możesz też zamrozić pigułki i przyjmować je z posiłkami.
  • Niektórzy naturopaci zalecają przyjmowanie latem kwasów tłuszczowych omega - 3 zawartych w oleju z ryb, a zimą tych znajdujących się w oleju z wątroby dorsza (obfiyuje w witaminę D). Jedzenie kilku łyżeczek oleju z wątroby dorsza (10 mililitrów) dziennie jest równie korzystne, jak przyjmowanie około 15 kapsułek z olejem z ryb. (Kobiety w ciąży nie powinny jeść oleju z wątroby dorsza, ponieważ zawiera dużo witaminy A).
  • Olej z ryb jedzony w nadmiarze może zaburzać krzepnięcie krwi: nie przyjmuj więcej niż 6000 miligramów dziennie. (Uwaga: Skonsultuj się z lekarzem, jeśli stosujesz lek przeciwzakrzepowy, taki jak aspiryna lub cierpisz na zaburzenia krzepliwośći krwi. Jeśli masz cukrzycę, ogranicz przyjmowaną dawkę do 2000 miligramów dziennie - większa może podwyższyć stężenie cukru we krwi. Zrezygnuj z rybiego oleju, jeśli jestes uczulony na ryby).
  Na co są dobre?
  • astmę
  • depresję
  • dnę
  • łuszczycę
  • problemy menstruacyjne
  • problemy z pamięcią
  • problemy z paznokciami
  • przerost gruczołu krokowego
  • suchą skórę
  • wyprysk
  • wysokie ciśnienie krwi
  • wysokie stężenie cholesterolu
  • zaburzenia rytmu serca
  • zapalenie jelit
  • zapalenie stawów
  • zapalenie torebki, zapalenie ścięgna
  • zmarszczki

 krótki film... Objawy niedoboru kwasów tłuszczowych omega - 3.


 źródło poradnik zdrowia...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lineye.pl