autor marcel
"Okinawa" wyspa położona w wilgotnym klimacie, blisko Japoni nazywana wyspą stulatków, bo tam żyje ich najwięcej. Fenomen długowieczności jaki tam jest składa się z trzech połączonych czynników: genetyki, aktywnego, ale spokojnego stylu życia, a przede wszystkim zdrowego odżywiania. Dieta z Okinawy składa się z wielu węglowodanów złożonych, pochodzących ze słodkich ziemniaków i warzyw. Zawiera niewiele tłuszczu, cukru i produktów mlecznych. Jest natomiast sporo soi, niezbyt dużo mięsa (zwykle ryb), glony morskie i zielona herbata ze specjalnymi dodatkami. Po wielu latach badań okazało się że w menu mieszkańców Okinawy znajduje się głównie żywność, która została określona jako funkcjonalna, czyli zawierająca związki chemiczne zapobiegające wielu chorobom. Listę tych produktów można dostać w sklepie ze zdrową żywnością lub w lepiej zaopatrzonych supermarketach.
"Okinawa" wyspa położona w wilgotnym klimacie, blisko Japoni nazywana wyspą stulatków, bo tam żyje ich najwięcej. Fenomen długowieczności jaki tam jest składa się z trzech połączonych czynników: genetyki, aktywnego, ale spokojnego stylu życia, a przede wszystkim zdrowego odżywiania. Dieta z Okinawy składa się z wielu węglowodanów złożonych, pochodzących ze słodkich ziemniaków i warzyw. Zawiera niewiele tłuszczu, cukru i produktów mlecznych. Jest natomiast sporo soi, niezbyt dużo mięsa (zwykle ryb), glony morskie i zielona herbata ze specjalnymi dodatkami. Po wielu latach badań okazało się że w menu mieszkańców Okinawy znajduje się głównie żywność, która została określona jako funkcjonalna, czyli zawierająca związki chemiczne zapobiegające wielu chorobom. Listę tych produktów można dostać w sklepie ze zdrową żywnością lub w lepiej zaopatrzonych supermarketach.