Przy wyborze pierwszego - najważniejszego! - posiłku przeważnie kierujemy się smakiem, zapominając o wartościach odżywczych dla twojego zdrowia. Najczęśćiej wybierane przez Polaków kombinacje produktów, i co jest w nich pozytywnego a co mniej.
Śniadania i kilka zestawów przykładowych.
Rogalik francuski z czekoladą, szklanka mleka.
Plusy: takim zestawem śniadaniowym napewno dogodzimy podniebieniu a walory smakowe są nieocenione.
Rogalik pomoże uporać się z chęcią na słodkie małe co nieco. Czekolada jest dobrym żródłem magnezu. Szklanka mleka na śniadanie ułatwi nam realizację dziennego zapotrzebowania na wapń, odpowiednia ilość Ca w diecie usprawnia proces redukcji masy ciała.
Minusy: ciasto francuskie w dużej mierze składa się z tłuszczu, jest bardzo kaloryczne a jeden rogalik w zależności od masy, może być źródłem nawet 300 - 350 kcal. Taki zestaw jest ubogi w witaminy i składniki mineralne, warto więc dołączyć do niego np . porcję owoców.
Jajecznica na boczku, pieczywo z masłem.
Plusy: jaja same w sobie nie sa bardzo kaloryczne, to sposób przygotowania i dodatki powodują, że ich energetyczność gwałtownie wzrasta. Jajko ugotowane metodą tradycyjną lub przygotowane na parze nie zaszkodzi naszej sylwetce. Jeśli kusi cię jajecznica, oddaj się pragnieniu ale zachowaj rozsądek. Zamiast bekonu dodaj do potrawy szczypiorek i pomidory bez skórki, a całość usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Jaja są świetnym żródłem białka, żelaza, witaminy A i witamin z grupy B.
Minusy: ten zestaw z pewnością nie będzie dobry dla osób z zaburzeniami w obrębie układu krążenia gdyż charakteryzuje go duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Osobom z nadciśnieniem powinny limitować ilość soli, a pieczywo do jajek powinno być pełnoziarniste a w zestawie zawsze pojawiały się warzywa. Zamiast masła lepiej użyć margarynę.
Kanapka z wędliną.
Plusy: wszystkie rodzaje wędlin są żródłem białka, żelaza, witamin z grupy B. Wędliny chude (z indyka, kurczaka) to świetna propozycja dla osób w diecie. Do takiego zestawu niezbędny jest dodatek świerzych warzyw. Pieczywo powinno być pełnoziarniste lub wzbogacone w nasiona, czy orzechy. Do takiej kompozycji najlepiej pasuje np. kefir.
Minusy: wystrzegać sie tłustych wędlin typu mielonka czy salami. Wędliny na bazie czerwonego mięsa wykazują działanie miażdżycogenne.
Płatki śniadaniowe na mleku.
Plusy: duże znaczenie ma to, jaki rodzaj płatków wybierzesz. Najlepsze są pełnoziarniste, bez dodatku cukru i słodu, wsypane do miseczki wypełnionej odtłuszczonym mlekiem.
Minusy: płatki dosładzane są szybko przyswajane przez organizm i sycą na krótko. Co więcej producenci często starają się nadać odpowiedni smak produktowi, równoważąc ilość dodanego cukru i soli, przez co płatki zawierają pokaźne ilości chlorku sodu. Warto do takiej propozycji dodać porcję świeżych owoców, czyli bogactwo witamin i składników mineralnych.
Owsianka na mleku.
Plusy: owies obniża stężenie cholesterolu we krwi. Płatki ( jak najmniej przetworzone) będą pożądanym wyrobem w przypadku osób z ty problemem. Owsianka na chudym mleku, z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców, stanowi pełnowartościowy posiłek.
Minusy: zachowaj czujność w trakcie przeglądania produktów, tak by wybrać te, w których ziarna owsa poddano jak najmniejszej obróbce w trakcie produkcji. Wiele osób dogadza sobie, dosypując do owsianki cukru. Zwiękasza to kaloryczność posiłku i sprawia, że szybciej pojawia się ponowne uczucie głodu.
Parówki z wody, pieczywo z masłem, warzywa.
Plusy: zaleta takiego zestawu jest smakowitość parówek, (powrót do czasów dzieciństwa). W skład parówek wchodzą pewne ilości mięsa, są więc źródłem białka. Do "kiełbasek" dobrze jest dodawać ketchup, będący źródłem likopenu o działaniu antynowotworowym. Chrzan skolei usprawnia procesy trawienia i zawiera pewną ilość witaminy C. Warzywa sycą dłużej.
Minusy: parówki są bardzo tłustym produktem, często zamiast prawdziwego mięsa, producenci dodają do nich wypełniacze, np. izolaty białka sojowego. lepiej wybierać te wytworzone z mięsa cielęcego lub indyczego, niż wieprzowe (tłustsze). Pewnych ilości tłuszczu pozbędziesz się, dłużej gotując nacięte juz parówki; tłuszcz się wytapia.
Musli z mlekiem.
Plusy: płatki to dobre żródło błonnika i węglowodanów z których czerpiesz energię, na cały aktywny poranek. Dobrze jeśli są produkowane bez dodatku cukru. Bogactwo dodatków (suszonych owoców, orzechów), sprawia iz miseczka muscli ma nie tylko niesamowite walory smakowe, lecz także obfituje w witaminy i składniki mineralne. Dodatek orzechów wnosi pewne ilości zdrowych kwasów tłuszczowych. Płatki owsiane w musli wykazują zdolność do obniżania stęzenia cholesterolu we krwi.
Minusy: obecnie trzeba się mocno naszukać, aby znaleźć mieszankę bez dodatku cukru. Musli jest stosunkowo kaloryczne, dlatego ogranicz je do porcji o masie ok. 30 g w ramach jednego posiłku. Odpowiada to trzem dużym łyżkom.
Tosty z serem żółtym, szynką i keczupem.
Plusy: ciepła kanapka z tostera z pewnością zachwyci podniebienie wyborną chrupkością. Jest także doskonałą alternatywą dla zwykłej kanapki. Ser żółty to skarbnica wapnia i białka, szynka - źródło białka, keczup natomiast - likopenu. Doskonałe, jeśli podstawę tego zestawu stanowi wypiek pełnoziarnisty, który w niczym nie ustępuje pieczywu tostowemu, ma natomiast wyższą wartość odżywczą.
Minusy: niestety, tosty kurczą się pod wpływem sprasowania przez toster i działania wysokiej temperatury, przez co - aby zaspokoić głód - możesz zjeść ich za dużo. Ser jest stosunkowo tłustym produktem. Sytość zwiększysz, zjadając porcję świeżych warzyw.
Pieczywo z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym.
Plusy: Taki zestaw jest dobrym żródłem węglowodanów, będących paliwem dla naszego ciała. Proszek kakao wzbogaca dietę m.in. w magnez, dodatek orzechów wnosi natomiast zdrowe kwasy tłuszczowe, Fe, Mg, Ca, K, P i witaminę E.
Minusy: tego typu produkty obfitują tłuszcz i są prawdziwą bombą kaloryczną - 100 g to nawet 500 - 600 kcal.
Śniadania i kilka zestawów przykładowych.
Rogalik francuski z czekoladą, szklanka mleka.
Plusy: takim zestawem śniadaniowym napewno dogodzimy podniebieniu a walory smakowe są nieocenione.
Rogalik pomoże uporać się z chęcią na słodkie małe co nieco. Czekolada jest dobrym żródłem magnezu. Szklanka mleka na śniadanie ułatwi nam realizację dziennego zapotrzebowania na wapń, odpowiednia ilość Ca w diecie usprawnia proces redukcji masy ciała.
Minusy: ciasto francuskie w dużej mierze składa się z tłuszczu, jest bardzo kaloryczne a jeden rogalik w zależności od masy, może być źródłem nawet 300 - 350 kcal. Taki zestaw jest ubogi w witaminy i składniki mineralne, warto więc dołączyć do niego np . porcję owoców.
Jajecznica na boczku, pieczywo z masłem.
Plusy: jaja same w sobie nie sa bardzo kaloryczne, to sposób przygotowania i dodatki powodują, że ich energetyczność gwałtownie wzrasta. Jajko ugotowane metodą tradycyjną lub przygotowane na parze nie zaszkodzi naszej sylwetce. Jeśli kusi cię jajecznica, oddaj się pragnieniu ale zachowaj rozsądek. Zamiast bekonu dodaj do potrawy szczypiorek i pomidory bez skórki, a całość usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Jaja są świetnym żródłem białka, żelaza, witaminy A i witamin z grupy B.
Minusy: ten zestaw z pewnością nie będzie dobry dla osób z zaburzeniami w obrębie układu krążenia gdyż charakteryzuje go duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Osobom z nadciśnieniem powinny limitować ilość soli, a pieczywo do jajek powinno być pełnoziarniste a w zestawie zawsze pojawiały się warzywa. Zamiast masła lepiej użyć margarynę.
Kanapka z wędliną.
Plusy: wszystkie rodzaje wędlin są żródłem białka, żelaza, witamin z grupy B. Wędliny chude (z indyka, kurczaka) to świetna propozycja dla osób w diecie. Do takiego zestawu niezbędny jest dodatek świerzych warzyw. Pieczywo powinno być pełnoziarniste lub wzbogacone w nasiona, czy orzechy. Do takiej kompozycji najlepiej pasuje np. kefir.
Minusy: wystrzegać sie tłustych wędlin typu mielonka czy salami. Wędliny na bazie czerwonego mięsa wykazują działanie miażdżycogenne.
Płatki śniadaniowe na mleku.
Plusy: duże znaczenie ma to, jaki rodzaj płatków wybierzesz. Najlepsze są pełnoziarniste, bez dodatku cukru i słodu, wsypane do miseczki wypełnionej odtłuszczonym mlekiem.
Minusy: płatki dosładzane są szybko przyswajane przez organizm i sycą na krótko. Co więcej producenci często starają się nadać odpowiedni smak produktowi, równoważąc ilość dodanego cukru i soli, przez co płatki zawierają pokaźne ilości chlorku sodu. Warto do takiej propozycji dodać porcję świeżych owoców, czyli bogactwo witamin i składników mineralnych.
Owsianka na mleku.
Plusy: owies obniża stężenie cholesterolu we krwi. Płatki ( jak najmniej przetworzone) będą pożądanym wyrobem w przypadku osób z ty problemem. Owsianka na chudym mleku, z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców, stanowi pełnowartościowy posiłek.
Minusy: zachowaj czujność w trakcie przeglądania produktów, tak by wybrać te, w których ziarna owsa poddano jak najmniejszej obróbce w trakcie produkcji. Wiele osób dogadza sobie, dosypując do owsianki cukru. Zwiękasza to kaloryczność posiłku i sprawia, że szybciej pojawia się ponowne uczucie głodu.
Parówki z wody, pieczywo z masłem, warzywa.
Plusy: zaleta takiego zestawu jest smakowitość parówek, (powrót do czasów dzieciństwa). W skład parówek wchodzą pewne ilości mięsa, są więc źródłem białka. Do "kiełbasek" dobrze jest dodawać ketchup, będący źródłem likopenu o działaniu antynowotworowym. Chrzan skolei usprawnia procesy trawienia i zawiera pewną ilość witaminy C. Warzywa sycą dłużej.
Minusy: parówki są bardzo tłustym produktem, często zamiast prawdziwego mięsa, producenci dodają do nich wypełniacze, np. izolaty białka sojowego. lepiej wybierać te wytworzone z mięsa cielęcego lub indyczego, niż wieprzowe (tłustsze). Pewnych ilości tłuszczu pozbędziesz się, dłużej gotując nacięte juz parówki; tłuszcz się wytapia.
Musli z mlekiem.
Plusy: płatki to dobre żródło błonnika i węglowodanów z których czerpiesz energię, na cały aktywny poranek. Dobrze jeśli są produkowane bez dodatku cukru. Bogactwo dodatków (suszonych owoców, orzechów), sprawia iz miseczka muscli ma nie tylko niesamowite walory smakowe, lecz także obfituje w witaminy i składniki mineralne. Dodatek orzechów wnosi pewne ilości zdrowych kwasów tłuszczowych. Płatki owsiane w musli wykazują zdolność do obniżania stęzenia cholesterolu we krwi.
Minusy: obecnie trzeba się mocno naszukać, aby znaleźć mieszankę bez dodatku cukru. Musli jest stosunkowo kaloryczne, dlatego ogranicz je do porcji o masie ok. 30 g w ramach jednego posiłku. Odpowiada to trzem dużym łyżkom.
Tosty z serem żółtym, szynką i keczupem.
Plusy: ciepła kanapka z tostera z pewnością zachwyci podniebienie wyborną chrupkością. Jest także doskonałą alternatywą dla zwykłej kanapki. Ser żółty to skarbnica wapnia i białka, szynka - źródło białka, keczup natomiast - likopenu. Doskonałe, jeśli podstawę tego zestawu stanowi wypiek pełnoziarnisty, który w niczym nie ustępuje pieczywu tostowemu, ma natomiast wyższą wartość odżywczą.
Minusy: niestety, tosty kurczą się pod wpływem sprasowania przez toster i działania wysokiej temperatury, przez co - aby zaspokoić głód - możesz zjeść ich za dużo. Ser jest stosunkowo tłustym produktem. Sytość zwiększysz, zjadając porcję świeżych warzyw.
Pieczywo z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym.
Plusy: Taki zestaw jest dobrym żródłem węglowodanów, będących paliwem dla naszego ciała. Proszek kakao wzbogaca dietę m.in. w magnez, dodatek orzechów wnosi natomiast zdrowe kwasy tłuszczowe, Fe, Mg, Ca, K, P i witaminę E.
Minusy: tego typu produkty obfitują tłuszcz i są prawdziwą bombą kaloryczną - 100 g to nawet 500 - 600 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz