22 lutego 2011

Dieta trójkolorowa


zestaw owoców - dieta trójkolorowa


 DIETA TRÓJKOLOROWA Opracowana została tak, żeby spadek wagi ciała był stały, a życie zdrowsze i dłuższe. Program ten powstał  na bazie czerwonych, żóltych, pomarańczowych i zielonych produktów pochodzenia roślinnego.
 Jak działa?
Co jeść, żeby skutecznie panować nad wahaniami wagi, nie odczuwając braku czegokolwiek i uchronić się przed rakiem, chorobami serca i innymi, związanymi z wiekiem przypadłościami. Menu tej diety stanowią kolorowe substancje roślinne. dzieli się na trzy grupy: czerwone, żółte/ pomarańczowe i zielone. Odpowiednio dobrane składniki zapobiegają powstaniu chorób, spadek wagi jest efektem dodatkowym i następuje powoli. Zmiany w menu wprowadza się etapami, celem jest jedzenie owoców i warzyw dziewięć razy dziennie, a także od sześciu do jedenastu porcji ziarna, zawierających maksymalnie 20% tłuszczu. Nie ma zakazów, ale zaleca się ograniczenie tłuszczu do dwóch łyżeczek dziennie ( nie więcej niż 20% dziennego zapotrzebowania na kalorie). Czerwone mięso można jeść najwyżej raz w tygodniu, ryby i drób - do 170g dziennie. Prócz tego zaleca się spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych, zrezygnowanie z napojów gazowanych(także dietetycznych), i ograniczenie kawy do dwóch filiżanek dziennie.



 Wady i zalety
Istnieją dowody naukowe na to że spożywanie większej ilości owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych, pomaga zachować zdrowie i utrzymać odpowiednią wagę. Dla niektórych stosowanie tej diety może okazać się dość trudne, zwłaszcza że muszą zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Program zaleca stopniowe wprowadzenie zmian: od jednego przepisu przez jeden posiłek, jeden dzień na diecie, aż do całkowitego przejścia na nią. Zachęci to pewnie osoby, które szukają sposobu na zmianę trybu życia, ale może się okazać zbyt trudne dla tych, którzy oczekują natychmiastowych efektów.
 Dla kogo?
Nacik na produkty roślinne może być zachęcający dla tych, którzy chcą wyeliminować lub ograniczyć spożycie mięsa, lub dla tych, którzy chcą zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób. Osoby mające problemy z nerkami bedą musiały wystrzegać się owoców i warzyw zawierających dużą ilośc potasu.
 Dostępność
Jest łatwa i niezbyt droga.


Przykład:
  • sobota: śniadanie ( sok owocowy, płatki świeże lub suszone owoce, pełnoziarnisty chleb, napój), obiad (pasta/sałatka warzywna,pełnoziarnista bułka lub chleb, napój owocowy), kolacja (drób, dwa dania z warzyw, pełnoziarnisty chleb, na deser owoc do wyboru), przekąska - owoc.
  • niedziela: śniadanie ( świeży owoc kub sok owocowy, naleśniki z syropem klonowym,pełnoziarnisty chleb,napój),obiad (sok owocowy lub warzywny, drób, napój z gotowanych warzyw), kolacja (ryba, gotowane warzywa, mała sałatka,pełnoziarnisty chleb, na deser owoc do wyboru),przekąska - owoc.
  • poniedziałek: śniadanie (sok owocowy,płatki,świeże lub suszone owoce, pełnoziarnisty chleb,napój),obiad (sok owocowy lub warzywny, kanapka, danie z warzyw, owoc, napój), kolacja (przystawka z owoców, główne danie według przepisu, warzywa lub sałatka, deser według przepisu), przekąska - owoc, przekąska 2 -produkt pełnoziarnisty.
  • wtorek: śnaidanie (świeży owoc, lub sok owocowy, tost z syropem klonowym, napój), obiad (zupa, kanapka i warzywa, owoc, napój), kolacja (ryba, 2 dania z warzyw, pełnoziarnisty chleb, na deser owoc do wyboru), przekąska - owoc, przekąska 2 - produkt pełnoziarnisty.
  • środa: śniadanie (świeży owoc lub sok owocowy, płatki na ciepło z suszonymi owocami, napój), obiad (duża sałatka, pełnoziarnista bułka lub chleb, owoc, napój), kolacja (drób,gotowane warzywa, mała sałatka, pełnoziarnisty chleb, na deser owoc do wyboru), przekaska - owoc, przekaska 2 - produkt pełnoziarnisty.
  • czwartek: śniadanie (owoc, resztki zupy, pełnoziarnisty chleb,napój), obiad (sok owocowy lub warzywny, ryba, mała sałatka, wywar), kolacja ( 3 lub więcej dań z warzyw, pełnoziarnista bułka lub chleb, na deser owoc do wyboru), przekaska - owoc, przekaska 2  - produkt pełnoziarnisty.
  • piatek: snaidanie (owoc lub sok owocowy, resztki dania warzywnego z kolacji, pełnoziarnisty chleb, napój), obiad (zupa, mała sałatka, owoc, napój), kolacja (przystawka z owoców, glówne danie według przepisu, warzywa lub sałatka, deser według przepisu), przekąska - owoc, przekąska 2 - produkt pełnoziarnisty.
 twórcą diety jest Martin Katahn, prof. na Uniwersytecie w Vanderbilt
www.wwnorton.com/catalog/

Dieta surowa, która jest smaczna
Dieta,Zdrowie, Dieta Kopenhadzka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lineye.pl