Dodał/a: Agnes
dodał marcel
Reklamowane są jako pełne witamin i mikroelementów, a w rzeczywistości, obok tłuszczów trans i cukrów znajdziemy w nich nawet opiłki żelaza.
Wydaje Ci się, że skoro w telewizorze płatki śniadaniowe są reklamowane jako jeden z najzdrowszych produktów, jaki możesz podać swojemu dziecku co rano, to jest to prawda? Nic bardziej mylnego. Producenci żywności dla dzieci oszukują rodziców. A żywność reklamowana jako zdrowa i bezpieczna pełna jest szkodliwych tłuszczów, cukru i soli - donosi "The Daily Mail". Dlaczego rodzice tego nie wiedzą? Bo nie czytają oznaczeń na składzie produktów, jeśli na opakowaniu widzą tabelkę pełną witamin i minerałów. Nie robi tego aż 92 proc. brytyjskich rodziców - wynika z badań przez British Heart Foundation. Tymczasem płatki śniadaniowe oprócz wartościowych składników odżywczych obfitują w cukier i tłuszcze nasycone.
- Rodzice dają się oszukiwać producentom żywności. A ich praktyki polegają na tym, żeby jedzenie dla dzieci, które jest bogate w tłuszcz, cukry i sól, było sprzedawane jako zdrowe. Regularne spożywanie takich produktów może poważnie odbić się na zdrowiu dzieci - ostrzega szef fundacji Peter Hollins.
W płatkach śniadaniowych rzeczywiście można znaleźć substancje, które mogą być szkodliwe dla zdrowia np. akryloamid, substancję, która może powodować miażdżycę i nowotwory, czy tłuszcze trans. Pamiętajmy też, że witaminy i składniki mineralne w płatkach, też są tam sztucznie dodawane. Jedyne, co w płatkach może się znaleźć w sposób naturalny, to witaminy z grupy B. Cała reszta, np. żelazo czy witamina C została dodana przez producenta.
Ta sama zasada dotyczy wszystkich produktów skierowanych do dzieci np. batoników czy kremów czekoladowych do smarowania pieczywa, które są reklamowane jako pełnowartościowy posiłek. - W rzeczywistości pełno w nich tłuszczów trans i węglowodanów prostych.
Skoro już poruszyłam kwestie zawartości różnych szkodliwych substancji w tego typu pożywieniu, warto by było dowiedzieć się na ich temat czegoś więcej. Między innymi jaki wpływ wywierają na nasz organizm.
TŁUSZCZE TRANS
Na polskim rynku są dziesiątki tysięcy produktów, które zawierają tzw. tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne – uważane przez dietetyków i lekarzy za śmiertelnie groźne dla naszego zdrowia.
Możliwe, że nigdy o nich nie słyszałeś, bo w Polsce nie ma obowiązku umieszczania informacji na ich temat na etykietach produktów spożywczych. Utwardzone oleje roślinne. Znajdują się w tysiącach produktów, poczynając od margaryn do smarowania pieczywa, przez różnego rodzaju ciasteczka, aż po frytki.
Tłuszcze trans wiązane są obecnie z poważnym schorzeniem, zwanym rakiem okrężnicy. Według najnowszych badań, wśród osób spożywających głównie tłuszcze trans, ryzyko zachorowania na raka okrężnicy wzrasta aż o 86%! Rak okrężnicy jest jednym z trzech rodzajów raka najczęściej trapiących współczesne społeczeństwo.
Opublikowane w 2008r. w magazynie Americaj Journal of Epydemiology badania podają, że im więcej ktoś spożywa tłuszczów trans, tym więcej w jego okrężnicy występuje poprzedzających raka polipów. Badania objęły 622 osoby i trwały 12 tygodni. W latach 2001 - 2002 zostali oni poddani wziernikowaniu okrężnicy ( kolonoskopii ). Badania wykazały, że u osób, które regularnie spożywały tego typu tłuszcze ( średnio 6,5g dziennie ), wystąpił największy wzrost liczby polipów okrężnicy.
Same oleje roślinne są bardzo zdrowe, ale proces utwardzenia powoduje, że zmieniają się ich właściwości. Nie tylko podnoszą poziom LDL (złego cholesterolu) i trójglicerydów we krwi, ale dodatkowo wpływają na obniżenie poziomu HDL (dobrego cholesterolu), co z kolei poważnie zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i może prowadzić do osłabienia systemu odpornościowego.
Pomimo tak znaczących danych o ich szkodliwości, żywność zawierająca tłuszcze trans zapełnia półki sklepowe. Dopóki w przemyśle żywnościowym nie dojdzie do drastycznych zmian, wraz z każdym kolejnym fast-foodem, burgerem lub frytkami zwiększamy ryzyko zapadnięcia na raka....
Najwyższy czas zastanowić się nad tym co jemy! Wybory jakich dokonamy dziś z pewnością wpłyną na to, co będziemy spożywali w przyszłości.
DOKONUJĄC WŁAŚCIWEGO WYBORY W SKLEPACH SPOŻYWCZYCH I RESTAURACJACH, WYSYŁAMY DO PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO BEZPOŚREDNIE OSTRZEŻENIE, MÓWIĄCE, ŻE NIE MAMY ZAMIARU DŁUŻEJ TOLEROWAĆ ŻYWNOŚCI, KTÓRE ZAGRAŻAJĄ NASZEMU ZDROWIU!
Poniżej zamieszczam dwa interesujące filmy, w których pokazano... sami zobaczcie
Źródła:
http://www.edziecko.pl
http://www.menshealth.pl/dieta/Tluszcze-trans-ukryty-zabojca-3658-2.html
Nexus NR 4/2009
również
Antyreklama żywności z McDonald’s. sport zdrowie dieta
http://www.sport-marcel.blogspot.com/
dodał marcel
Reklamowane są jako pełne witamin i mikroelementów, a w rzeczywistości, obok tłuszczów trans i cukrów znajdziemy w nich nawet opiłki żelaza.
Wydaje Ci się, że skoro w telewizorze płatki śniadaniowe są reklamowane jako jeden z najzdrowszych produktów, jaki możesz podać swojemu dziecku co rano, to jest to prawda? Nic bardziej mylnego. Producenci żywności dla dzieci oszukują rodziców. A żywność reklamowana jako zdrowa i bezpieczna pełna jest szkodliwych tłuszczów, cukru i soli - donosi "The Daily Mail". Dlaczego rodzice tego nie wiedzą? Bo nie czytają oznaczeń na składzie produktów, jeśli na opakowaniu widzą tabelkę pełną witamin i minerałów. Nie robi tego aż 92 proc. brytyjskich rodziców - wynika z badań przez British Heart Foundation. Tymczasem płatki śniadaniowe oprócz wartościowych składników odżywczych obfitują w cukier i tłuszcze nasycone.
- Rodzice dają się oszukiwać producentom żywności. A ich praktyki polegają na tym, żeby jedzenie dla dzieci, które jest bogate w tłuszcz, cukry i sól, było sprzedawane jako zdrowe. Regularne spożywanie takich produktów może poważnie odbić się na zdrowiu dzieci - ostrzega szef fundacji Peter Hollins.
W płatkach śniadaniowych rzeczywiście można znaleźć substancje, które mogą być szkodliwe dla zdrowia np. akryloamid, substancję, która może powodować miażdżycę i nowotwory, czy tłuszcze trans. Pamiętajmy też, że witaminy i składniki mineralne w płatkach, też są tam sztucznie dodawane. Jedyne, co w płatkach może się znaleźć w sposób naturalny, to witaminy z grupy B. Cała reszta, np. żelazo czy witamina C została dodana przez producenta.
Ta sama zasada dotyczy wszystkich produktów skierowanych do dzieci np. batoników czy kremów czekoladowych do smarowania pieczywa, które są reklamowane jako pełnowartościowy posiłek. - W rzeczywistości pełno w nich tłuszczów trans i węglowodanów prostych.
Skoro już poruszyłam kwestie zawartości różnych szkodliwych substancji w tego typu pożywieniu, warto by było dowiedzieć się na ich temat czegoś więcej. Między innymi jaki wpływ wywierają na nasz organizm.
TŁUSZCZE TRANS
Na polskim rynku są dziesiątki tysięcy produktów, które zawierają tzw. tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne – uważane przez dietetyków i lekarzy za śmiertelnie groźne dla naszego zdrowia.
Możliwe, że nigdy o nich nie słyszałeś, bo w Polsce nie ma obowiązku umieszczania informacji na ich temat na etykietach produktów spożywczych. Utwardzone oleje roślinne. Znajdują się w tysiącach produktów, poczynając od margaryn do smarowania pieczywa, przez różnego rodzaju ciasteczka, aż po frytki.
Tłuszcze trans wiązane są obecnie z poważnym schorzeniem, zwanym rakiem okrężnicy. Według najnowszych badań, wśród osób spożywających głównie tłuszcze trans, ryzyko zachorowania na raka okrężnicy wzrasta aż o 86%! Rak okrężnicy jest jednym z trzech rodzajów raka najczęściej trapiących współczesne społeczeństwo.
Opublikowane w 2008r. w magazynie Americaj Journal of Epydemiology badania podają, że im więcej ktoś spożywa tłuszczów trans, tym więcej w jego okrężnicy występuje poprzedzających raka polipów. Badania objęły 622 osoby i trwały 12 tygodni. W latach 2001 - 2002 zostali oni poddani wziernikowaniu okrężnicy ( kolonoskopii ). Badania wykazały, że u osób, które regularnie spożywały tego typu tłuszcze ( średnio 6,5g dziennie ), wystąpił największy wzrost liczby polipów okrężnicy.
Same oleje roślinne są bardzo zdrowe, ale proces utwardzenia powoduje, że zmieniają się ich właściwości. Nie tylko podnoszą poziom LDL (złego cholesterolu) i trójglicerydów we krwi, ale dodatkowo wpływają na obniżenie poziomu HDL (dobrego cholesterolu), co z kolei poważnie zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i może prowadzić do osłabienia systemu odpornościowego.
Pomimo tak znaczących danych o ich szkodliwości, żywność zawierająca tłuszcze trans zapełnia półki sklepowe. Dopóki w przemyśle żywnościowym nie dojdzie do drastycznych zmian, wraz z każdym kolejnym fast-foodem, burgerem lub frytkami zwiększamy ryzyko zapadnięcia na raka....
Najwyższy czas zastanowić się nad tym co jemy! Wybory jakich dokonamy dziś z pewnością wpłyną na to, co będziemy spożywali w przyszłości.
DOKONUJĄC WŁAŚCIWEGO WYBORY W SKLEPACH SPOŻYWCZYCH I RESTAURACJACH, WYSYŁAMY DO PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO BEZPOŚREDNIE OSTRZEŻENIE, MÓWIĄCE, ŻE NIE MAMY ZAMIARU DŁUŻEJ TOLEROWAĆ ŻYWNOŚCI, KTÓRE ZAGRAŻAJĄ NASZEMU ZDROWIU!
Poniżej zamieszczam dwa interesujące filmy, w których pokazano... sami zobaczcie
Źródła:
http://www.edziecko.pl
http://www.menshealth.pl/dieta/Tluszcze-trans-ukryty-zabojca-3658-2.html
Nexus NR 4/2009
również
Antyreklama żywności z McDonald’s. sport zdrowie dieta
http://www.sport-marcel.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz