16 marca 2011

Witamina B2 - bliska witaminie B1

czosnek-witamina b2
  Witamina B2 - bardzo często występuje jednocześnie z witaminą B1, i brak jej niekiedy dostarcza tych samych objawów chorobowych. Ale brak witaminy B2, który może wystapić niemal z tych samych przyczyn, charakteryzuje się ponadto: suchym zapaleniem skóry (dermatitis), pękaniem śluzówek w kątach ust, wrag, jamy ustnej czyli tzw. zajadami, zmniejszeniem ostrości wzroku, łojotokiem uszu, zapaleniem jamy ustnej, zmniejszeniem odporności w chorobach zakaźnych, niedokrwistością, zwolnioną regeneracją krwi, ponadto objawia się dychawicą oskrzelową, nerwicami, zaćmą czyli kataraktą, pęcherzycą, łuszczycą, zapaleniem spojówek - od czego zawsze mogą się dołączyć objawy wyliczone przy omawianiu witaminy B1.


 Trzeba tu stwierdzić, że w naturze witamina B2, podobnie jak B1 - występuje w produktach mających opinię ciężkostrawnych a tam, gdzie jest inaczej - występuje jej bardzo niewiele. Jednakże należy i to mieć na uwadze, że o szybszym zlikwidowaniu objawów chorobowych decydują nie te, duże nieraz, ilości pojedynczej witaminy, ale zespołowe występowanie tej i inyych witamin w jednym produkcie.
 Witaminy B2 dostarczają nam ( w nawiasach ilości mg w kilogramie produktu ): mleko sporzedażne 3% tł. (1,8), mleko kozie (1,5), śmietanka (1,6), śmietana (1,7), mleko w proszku (12,6), żółtko (4,0), białko jaja (3,2), baranina (1,28), wątroba barania (31,3), nerki baranie (22,8), cielęcina (2,03), wątroba cielęca (24,6), nerki cielęce (21,8), wołowina (1,46), wątroba wołowa (26,8), nerki wołowe (19,7), wątroba wieprzowa (29,5), nerki wieprzowe (15,7), konina (1,13), kaczka (1,6), gęś (1,64), kura (1,2), flądra (0,95), śledź (1,51), makrela (2,17), sardynka (2,1), węgorz (2,2), pstrąg (1,25), łosoś (1,83).
 W ziemiopłodach witamina B2 występuje w ilościach znacznie mniejszych i najczęściej zjawia się  w towarzystwie innych witamin. Płatki owsiane (1,4), kukurydza (2,0), kiełki żytnie (8,4), kiełki pszenne (7,2), pszenica (1,4), otręby pszenne (5,1), chleb żytni z pełnego przemiału (1,5), graham (1,1), marchew (0,46), i tu zaczynają się warzywa w których witamina B2 występuje wespół z witaminą B1: czosnek (0,70), kalarepa (0,33), brukiew (0,48), por (0,35), chrzan (0,58), czarna rzodkiew (0,23), rzodkiewka (0,19), burak (0,35), szparag (0,89), seler (0,51), koperek zielony (1,02), sałata (0,58), cykoria (0,20), botwina (1,32), brukselka (1,30), kapusta biała (0,33), czerwona (0,39), włoska (0,41), szpinak (1,87), ogórek (0,22), kukurydza świeża (0,44), fasola (1,55), groch zielony (0,60), groch dojrzały (2,04), pieczarka (4,0), poziomka (0,70), czarna jagoda (0,10), maliny (0,60), porzeczka czarna (0,27), czerwona (0,19), biała (0,20), żurawina (0,18), borówka brusznica (0,23), agrest (0,18), winogrona (0,34), pomarańcza (0,37), cytryna (0,13), orzech laskowy (1,30), włoski (0,56), rodzynki (0,55), miód (0,50), drożdże (23,1).

 Z dodatków i przypraw trawiennych które decydują o przyswajaniu tej witaminy w jej naturalnym zestawie z innymi witaminami, warto wymienić czosnek przy baraninach, kminek i majeranek przy wszystkich innych rodzajach mięsa, chrzan do ryb, musztardę do sardynek, czarnuszkę i kminek do pieczywa, pieprz i jałowiec do kapust, kminek i majeranek do grochów i tak dalej, w ten sposób, jak tego wymagały dobre tradycje polskiej kuchni. Może się to wydawać dziwne, że niemal przy każdej witaminie podkreślamy konieczność stosowania przypraw trawiennych, które tak dalece poprawiają smak każdej potrawy, ale trzeba stwierdzić że zarówno w żywieniu zbiorowym, jak i w naszych kuchniach domowych przyprawy trawienne coraz grubszy kurz pokrywa i nie każda kucharka wie co się do czego stosuje, a już chyba żadna nie potrafi odpowiedzieć dlaczego to się powinno stosować.
 Nie od rzeczy będzie wytłumaczyć raz jeszcze, dlaczego to nie witaminy w pigułkach, a tylko te ogólnie lekceważone "badyle" mają być czołowymi dostawcami tych bezcennych składników naszego wyżywienia. Składników, bez których całe nasze wyżywienie bywa często szkodliwe, a prawie zawsze - niewiele warte. Musimy stanowczo stwierdzić że witaminy syntetyczne lub wyodrębnione ze środków naturalnych mają  tylko jedną wspólną cechę dodatnią , a mianowicię tę, że są absolutnie nieszkodliwe. Leczyć nimi jednak konkretnych schorzeń, których tyle już wyliczyliśmy, a wiele jeszcze wyliczamy - nie można.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lineye.pl