04 marca 2011

Zdrowe odżywianie i jego prawidłowe zasady.

sałatka z papryki i pomidorów
 Żaden sposób zdrowego odżywiania nie jest pozbawiony wad i dlatego ideałem byłoby jeść to co najlepsze dla naszego organizmu, ale niestety w ciągu życia zatracamy umiejętności określania w pożywieniu tego, co jest dla nas dobre, a więc jedni jedzą, żeby żyć drudzy żyją, żeby jeść. Każda jednostka może zdobyć środki wystarczające do zaspokojenia rzeczywistego głodu. Ale w sensie psychicznym może mieć poczucie, że w tym systemie społecznym, gospodarczym, nie stać jej na zaspokajenie różnych potrzeb. Potrzeby uznania, prestiżu, posiadania,  rozwijają się i odbiegają bardzo od rzeczywistych. Człowiek głodny ma najmniejsze wymagania a potrzeba jedzenia , zrodzona z podniety psychicznej, wymaga wyrafinowanych potraw. Sytuacja rodzi zapotrzebowanie na zjedzenie wyszukanych potraw w odpowiednich lokalach, gdzie właściwie nie idzie się jeść, ale zademonstrować swoją pozycję.

 Ci którzy wyrwali się z kieratu presji opinii publicznej oraz wzorców lansowanych przez media i przestali krytykować te produkty, które maja rzeczywistą wartość i są łatwe do zdobycia (owoce, warzywa, kasze), będą zdrowsi od pozostałych. Im taniej tym lepiej: im bardziej wyszukane potrawy, tym gorzej dla naszego zdrowia. Złe odżywianie prowadzą prawdziwi biedacy i ludzie bardzo zamożni, bo im nie wypada zamawiać prostych dań a wzory do naśladowania powinniśmy czerpać ze społeczności zdrowych i długowiecznych a nie modnych które zaspokajają potrzeby powierzchniowe, związane z głodem sytuacyjnym czy prestiżem.

 W mediach nie zobaczymy jak lansuje się potrawę z płatków owsianych, dlatego że to jest nieatrakcyjne medialnie a wystarczyłoby wziąć trzy łyżeczki płatków, zalać wodą, dodać do tego łyżeczkę masła, szczyptę soli i gotowe danie nadaje się do jedzenia. Dlatego audycje telewizyjne poświęcone jedzeniu muszą trwać dłużej. Im więcej się miele, miażdży, sieka, tłucze, smaży ( w tym duża ilość przyrządów pomocniczych), tym atrakcyjniejsze to jest według mediów. Tymczasem natura wyposażyła nas w naturalne wspaniałe urządzenie do obróbki pokarmu w postaci jamy ustnej. Lecz widok żującego czlowieka nie jest zbyt atrakcyjny medialnie. Naoglądamy się a w efekcie a i tak z braku czasu - kupimy zupkę w proszku dolejemy wody i obiad gotowy a smakuje jak domowy.

Zasady prawidłowego odżywiania:
  • nie wolno jeść owoców na deser, tylko przed posiłkiem
  • nie należy popijać w trakcie posiłku (żeby nie rozcieńczać soków trawiennych)
  • po ciepłym posiłku, szczególnie tłustym, nie wolno pić zimnych płynów albo jeść lodów
  • nie "pojadać" między posiłkami
  • nie wolno łączyć owoców z produktami mlecznymi
  • napoje wolno pić pół godziny przed posiłkiem, lub pół godziny po
  • nie spożywać owoców cytrusowych w mroźne dni ponieważ wychładzają organizm
  • dokładnie przeżuwać, tak by jedzenie zamieniło się w postaci płynnej papki
  • nie bać się tłuszczu (chyba że lekarz zaleci inaczej)
  • nie wstydzić się odmówić jedzenia, które nie służy zdrowiu człowieka
  • to co jest dobre i lekkostrawne w postaci surowej, nie powinno być przerabiane przez gotowanie lub smażenie (dopuszczalne jest tylko lekko opiekane)
  • pić maleńkimi łyczkami, powoli
  • dań białkowych nie łączyć z sałatkami zakwaszonymi
  • dań skrobiowych nie zakwaszać
  • nie powinno być w posiłku więcej niż cztery produkty, nawet z tej samej grupy
  • białka należy łączyć z następującymi warzywami: burak, marchew, seler, rzodkiewka, ogórek, brukselka, kapusta, kalarepa, brukiew
  • skrobię należy łączyć z następującymi warzywami: fasolka szparagowa, szparagi, kalafior, zielona sałata, szpinak, cebula, papryka, cykoria, pietruszka
  • nieprzestrzeganie kolejności, ilości, jakości, proporcji, likwiduje harmonie w organizmie, powoduje dolegliwości, zwane później chorobami
Ważne zestawy i połączenia.
Owoce jemy zawsze przed posiłkiem. Dopuszczalne łączenie owoców:
  • kwaśne (grapefruity, cytryny, pomarańcze, ananasy, jeżyny, wiśnie) łączyć ze średnio kwaśnymi (poziomki, jabłka, truskawki, figi, winogrona, śliwki),
  • gruszki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie,
  • maliny, morele, można łączyć  z bananami, daktylami, figami lub rodzynkami,
  • niedopuszczalne jest łączenie owoców kwaśnych ze słodkimi
Ciężkostrawne połączenia
  • skrobia z białkiem, tłuszczem i owocami
  • owoce z białkiem i zielonymi warzywami
żeby nie zakwasić organizmu, należy stosować produkty alkalizujące do zakwaszających w stosunku 3:1
Pokarmy alkalizujące:  wszystkie warzywa i owoce (łącznie z cytryną), w szczególności: ziemniaki, marchew, sałata, buraki.
Pokarmy zakwaszające: białka (oprócz baraniny), wszystkie rodzaje pieczywa, groch, fasole, kasze, mak, orzechy laskowe, ryż, soczewica, soja, sery białe i żólte, śmietana, twaróg, cukry, wszystkie tłuszcze, płatki owsiane. Określone produkty są najlepiej przyswajalne i wykorzystywane przez organizm w określonych porach dnia.
Produkty dnia (7.30 - 19.30):
  • buraki, fasola szparagowa, groszek zielony, kapusta czerwona,
  • kukurydza, marchew, papryka, sałata, seler, soczewica, szczaw,
  • szpinak, ananas, brzoskwinie, czereśnie, cytryny, jagody, daktyle,
  • jeżyny, kiwi, maliny, morele, nektarynki, pomidory, porzeczki,
  • śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie, olej kukurydziany,
  • olej słonecznikowy, czosnek, liść laurowy.
Produkty nocy (19:30 - 21:30):
  • bakłażany, botwina, bób, cukinia, dynia, fasola, grzyby, kalafior,
  • brukselka, kapusta, ogórki, pory, rzodkiewka, soja, szparagi,
  • ziemniaki, arbuz, awokado, banany, gruszki, jabłka, melony,
  • migdały, oliwki, orzechy, olej arachidowy, oliwka z oliwek, olej sezamowy,
  • olej sojowy, cebula, korniszony, sól, jajka, produkty mleczne, wszystkie ryby,
Czas trawienia:
  • skrobia 2 - 3 godz.,
  • białko 4 - 6 godz.,
  • tłuszcz 6 - 10 godz.,
  • pokarm mieszany wegetariański - 24 godz.,
  • mleko pasteryzowane 12-48 godz.,
  • jarzyny gotowane 10 - 12 godz.,
  • jarzyny surowe 3 - 6 godz
  • owoce gotowane 2 - 12 godz.,
  • świeży sok owocowy lub jarzynowy - 20 min.,
  • pokarm mieszany, nie wegetariański 1 - 5 dni
Zestawy dopuszczalne:
  • skrobia + tłuszcz,
  • warzywa + inne warzywa,
  • warzywa + skrobia,
  • warzywa + białko,
  • warzywa + tłuszcz,
  • owoce + owoce (ale o tym samym stopniu kwaśności),
Zestawy niedopuszczalne:
  • białko + skrobia,
  • białko + cukier,
  • białko + kwaśne owoce,
  • warzywa + owoce,
  • warzywa + cukier,
  • tłuszcz + białko,
  • skrobia + owoce,
  • owoce + cukier.
 Żaden sposób odżywiania nie jest pozbawiony wad. Nie można ustalić jednej diety na stałe. Ideałem byłoby jeść to, co najlepsze dla naszego organizmu, czyli produkty jak najmniej przetworzone. Ale w ciągu życia zatracamy umiejętność określania w pożywieniu tego co jest dla nas dobre. Stresy, złe nawyki żywieniowe (nałogi), modne diety, powodują stałe niedobory, rozregulowanie naturalnego instynktu, w efekcie czego, paradoksalnie, najbardziej smakuje nam to co najbradziej szkodzi więc warto to zmienić na wyżej wymienione połączenia i zestawy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lineye.pl