22 lutego 2011

Dieta Wolumetryczna


warzywa-dieta wolumetryczna

DIETA WOLUMETRYCZNA
Przy stosowaniu tej diety nie czuje się głodum miomo ograniczenia kalorii. Jej autorzy dają wskazówki, jak sie odżywiać, by nie tyć, być sytym i znajdować przyjemność w jedzeniu.
 Jak działa?
Dobór produktów zależy od ich energetyczności ( zawartość kalorii). Wpłwy na nią ma obecność tłuszczu, błonnika, białka i wody. Jedzenie sycących, mało energetycznych produktów pozwala panować nad liczbą dostarczonych organizmowi kalorii, ale w tej diecie można też jeść mniejsze porcje pokarmów o większej wartości energetycznej i nadal chudnąć. Produktami o niskiej zawartości kalorii są na przykład: owoce i warzywa, chude mleko, wywar z jarzyn, pozbawione tłuszczu zimne sosy przyprawowe, makarony, gotowane ziarna o wysokiej zawartoąci błonnika, mięso, sałatki, niskotłuszczowe sery, zamrożony jogurt i napoje bez kalorii. Stosowaniu diety musza towarzyszyć regularne ćwiczenia i zmiana nawyków żywieniowych.

 Wady i zalety
Tutaj wchodzą produkty bogate w składniki odżywcze a jednocześnie niskokaloryczne, takie jak owoce i warzywa. Jest więc ona zdrowa i zgodna z naukowymi zaleceniami. Jednak stosowanie jej przez dłuższy czas może być trudne, ponieważ wiekszość potraw na przyjęciach, podczas wakacji, czy w innych sytuacjach jest bardzo kaloryczna i trzeba by ich unikać.
Dla kogo?
Żeby były rezultaty - trzeba trochę poczekać. W zależności od tego do jakich potraw jest się przyzwyczajonym, będzie wymagać mniejszej lub większej, a czasem całkowitej zmiany nawyków żywieniowych.
 Dostepność
Każdy sklep warzywniczy i supermarket.

Przykład:
  • sobota: śniadanie (100g płatków pszennych, 240ml chudego mleka),obiad (140g burrito z fasoli i sera,50ml sosu salsa), kolacja (kawałek pizzy Margaritta,sałatka z 50ml niskotłuszczowego dressingu),przekąska - banan,przekąska 2 - batonik 80g ze zmrożonego soku owocowego.
  • niedziela: śnaidanie (200g niskotłuszczowego jogurtu waniliowego, 2 pełnoziarniste tosty,pół łyżeczki lekkiej margaryny, 240ml chudego mleka),obiad (kanapka lub pszenna bułka z indykiem, 480ml zupy warzywnej), kolacja (80g gotowanego łososia,sałatka z 60ml niskotłuszczowego dressingu,pełnoziarnista bułka), przekąska - 40g niskotłuszczowych lodów waniliowych, przekąska 2 - miseczka winogron.
  • poniedziałek: śniadanie (50g płatków z rodzynkami, 1 brzoskwinia,240ml chudego mleka), obiad (1 niskokaloryczna przystawka, sałatka,60ml niskotłuszczowego dressingu), kolacja (75g pełnoziarnistego makaronu,150g warzyw,120ml sosu salsa,łyżeczka parmezanu,cząstka czekolady),przekąska - 180ml rosołu,4 niskotłuszczowe krakersy serowe, przekąska 2 - miseczka truskawek.
  • wtorek: śniadanie (1 pełnoziarnista bułka z rodzynkami,1 łyżeczka lekkiego masła orzechowego,240ml chudego mleka),obiad (kanapka z kurczakiem,warzywa), kolacja (smażona wołowina z warzywami i groszkiem w łupinkach,100g brązowego ryżu, 2 chińskie ciasteczka),przekąska - 225g brzoskwini w lekkim syropie,110g niskotłuszczowego sera białego, przekąska 2 - gruszka.
  • środa: śniadanie (75g płatków Cheerios,40g suszonych moreli, 240ml chudego mleka), obiad (pszenna bułka z szynką,plasterek żóltego sera,warzywa), kolacja (80g pieczonej wieprzowiny, 200g dzikiego ryżu,125g brokułów,1 łyżeczka sera cheddar), przekąska - filiżanka niskotłuszczowego puddingu czekoladowego, przekąska 2 - pól grejpfruta.
  • czwartek: śniadanie (jajecznica z 2 jaj,2 łyzeczki sosu salsa,2 pełnoziarniste tosty,pół łyżeczki lekkiej margaryny,240ml chudego mleka), obiad (szklanka rosołu,pełnoziarnista bagietka,łyżeczka lekkiego masła orzechowego), kolacja (1 niskokaloryczna przystawka,sałatka,50ml niskotłuszczowego dressingu), przystawka - 200g niskotłuszczowego jogurtu owocowego bez cukru, przekąska 2 - miseczka malin.
  • piątek: śniadanie (100g płatków z otrębami,100g borówek,240ml chudego mleka), obiad (mały cheeseburger(bez majonezu),sałatka z zielonych warzyw,50ml niskotłuszczowego dressingu), kolacja (80g pieczonego kurczaka,100g żóltego ryżu,sałatka z ogórka i kopru), przekąska - 100g sorbetu owocowego, przekąska 2 - jabłko.
twórcą tej diety są dr Barbara Rolls (kier. Dietetyki na Uniwersytecie Stanowym w Pensylwanii) i Robert A. Burnett (dziennikarz nagrodzony za promowanie zdrowego odżywiania)

1 komentarz:

  1. To co piszesz jest bardzo ciekawe ale ja i tak pozostanę przy swoich poglądach. Dieta to trwała zmiana nawyków żywieniowych, sposób życia, a nie jakieś 2-3 tygodniowe jedzenie czegoś zdrowego, a potem co? Większość powraca do dawnych nawyków.

    Moim zdaniem jeśli ktoś chce być zdrowy, mieć prawidłową przemianę materii (inaczej prawidłową masę ciała), zapomnieć o typowych dla naszego społeczeństwa dolegliwościach takich jak: trądzik, problemy trawienne, stres, bezsenność, a nawet rak to taka osoba powinna zrozumieć, że na prawidłowe zdrowie pracujemy latami. Na idealne zdrowie, bez chorób składa się całokształt rozmaitych nawyków, aktywność fizyczna, spokój duchowy i wiele innych. Pisze o tym dość dużo na swoim blogu więc jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam:

    http://biegpozdrowie.blogspot.com/

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Lineye.pl